VISITORS, PLEASE NOTE...
As of Summer 2012
Ecosa Design Studio
is no longer
accepting new projects.
Please see the
"Contact Us" page
for more information.
Thank you.

In Design/Construction
Jones-Glotfelty Shipping Container House

Flagstaff, Arizona

This project features recycled ocean-going shipping containers as the main structure; but the home will also include a whole host of other environmental and energy-efficient design ideas and materials. The home is though to be the first shipping-container-based house in Flagstaff, and one of the first multi-story container projects in Arizona.

Read more...
 
Raudzens Residence

Paradise Valley, Arizona

The design of this home arises from a holistic process of correlating natural air flows and water flows across the site, with solar path, topography, views, spatial sequence and relationship, and building systems.  The sweeping building form opens to morning sun and flow through natural ventilation, and rises up to capture mountain views while sheltering from the summer midday sun.  The private wing shields the house from street noise and views, while the living wing opens to the adjacent desert wash and existing mature trees of the backyard. The form engenders a sense of spaciousness and flow, while separating uses and creating subtle but clear boundaries between public and private spaces.

Read more...
 
Levitt Renovation

Phoenix, Arizona

This design explores the potential of environmental remodeling in conjunction with highly structured contemporary form-making.  The original masonry-constructed house was built in the 1970’s, and our design sought to preserve as much of the original masonry structure as possible while opening the house up for more daylighting and natural ventilation.  Utilizing recycled-content steel for much of the new structure, the project employs careful placement of glazing, overhangs and trellises for maximum daylighting with minimum heat gain.  Existing masonry walls are layered with insulation and finish to smooth the experiential lines of the house, improve overall durability and greatly increase insulation value (from R-4 to R-21).  The interior of the house is being reorganized within the existing footprint for more spatial flexibility, openness, daylighting and natural ventilation.

Read more...
 
Floe-Baertsch Residence

Wickenburg, Arizona

This home is designed to make the most advantage of its location along a ridge on the owners’ property.  An arc of distant views surrounds the site to the southeast, south and southwest, with less optimal views in the foreground.  So the house perches atop the ridge with patios reaching to the south and west, allowing for panoramic distant views and shielding from the less optimal views in the foreground.  The form of the house, aligned to the ridge while rising along it to the south, with deep patios to south and west, minimizes excavation while opening to the southern winter sun and sheltering from the summer sun, and optimizing cross ventilation across the ridge.  Spaces along the west have minimal openings, but rather open tangentially to the south and north toward views up and down the ridge.  Clerestory windows to the east allow in precise morning light, while allowing for natural stack ventilation.  Expansive metal roofs are designed to accommodate future solar systems.

Read more...
 
Laughlin Ranch Sustainable Design Museum

Laughlin, Nevada

The client, a developer of a large subdivision, wanted to promote the concepts of sustainability as an enhancement of their development project. They requested a design for a museum of sustainability which would include a 90 person theater and 12,000 square feet of exhibit space. Innovation was a key in the concept design, including a unique multi-function sunshade to reduce the need for cooling in the Mojave Desert. The design included living machine treatment systems, planting walls in the interior and night sky cooling.

Read more...